گفت‌وگو با زبان غیر مشترک

برچسب ها:  اختلاف نظر

(تأملی درباره‌ی تفاوت فهم‌ها و گفت‌وگو کردن با زبان غیر مشترک)

اغلب اوقات فکر می‌کنیم مسئله‌ی ما با دیگری، صرفاً اختلاف بر سر درستی یا نادرستی چیزی است و اگر دلیل مناسبی بیاوریم، می‌توانیم او را با خودمان هم‌‌نظر کنیم. اما خیلی وقت‌ها این‌طور نیست و پای تفاوتِ عمیق‌تری در میان است: این‌که ما اصلاً از واقعیتِ یکسانی حرف نمی‌زنیم.

این را اغلب ما در نظر نمی‌گیریم و فکر می‌کنیم همه‌ی ما واقعیتِ مشترکی را تجربه می‌کنیم و با جهانِ یکسانی روبه‌رو هستیم. اما این‌طور نیست. همان‌طور که گاهی درک یک کودک و بزرگسال از اتفاقی واحد، اساساً متفاوت است، میان اغلب ما آدم‌بزرگ‌ها هم چنین تفاوتی وجود دارد. برای همین وقتی با هم صحبت می‌کنیم گویی از دو جهانِ متفاوت حرف می‌زنیم.

این تفاوت به رشد روانی و امکاناتِ عاطفی و شناختی متفاوت آدم‌ها بر می‌گردد. گاهی دیگری اساساً توانِ فهم حرف ما را ندارد و گاهی ما امکاناتِ روانی فهم حرف دیگری را نداریم؛ هرقدر هم که گفت‌وگو یا تلاش کنیم. گویی او با زبانی متفاوت با ما حرف می‌زند.

بله، می‌دانم، ناامیدکننده است. اما هست. چنین تفاوتی وجود دارد و خیلی وقت‌ها باعث گیجی و سرخوردگی ما می‌شود. به اختلاف نظرهای سیاسی شدید این روزها نگاه کنید. رد پای چنین سطوح متفاوتی از درک واقعیت را نمی‌بینید؟

اشتراک گذاری

نوشتهٔ قبلی
پرسشِ دوباره از کارِ روشنفکری در زمانه‌ی اعتراض
نوشته‌ی بعدی
جهان خود را ساختن (با همه ترس‌ها و تردیدهایش)
edit_square

آثار دیگر

روان‌کاوی به روایت مدرسهٔ دوباتن

دسته بندی: آثار | کتاب ها نویسنده: آلن دوباتن مترجم: محمود مقدسی ناشر: کرگدن سال انتشار: ۱۴۰۲ خرید کتاب: لینک اوللینک دوملینک سوملینک چهارمتقریباً همۀ ما، از وقتی که به…

کتاب «درآمدی جدید به روان‌شناسی اخلاق»

دسته بندی: آثار | کتاب ها نویسنده: والری تیبریاوس مترجم: محمود مقدسی ناشر: انتشارات آسمان خیال سال انتشار: ۱۴۰۱ خرید کتاب: لینک اوللینک دوملینک سوملینک چهارماخلاق از منظری دیگر از…

جغرافیای تنهایی

مقاله‌ای از دکتر محمود مقدسی درباره فلسفه تنهایی، برگرفته از وب‌سایت و مجله‌ی «نگاه آفتاب»   همه‌ی ما تجربه‌ی تنهایی را داشته‌ایم. گاه از آن گریخته‌ایم و گاه به آن…