بخشی از ما بیمار است، نه همه‌ی ما

برچسب‌ها:  اخلاق ، روان‌درمانی ، محمود مقدسی

استادی داشتیم که حرف مهمی می‌زد. می‌گفت وقتی روان کسی آزرده یا بیمار می‌شود، باید حواسمان باشد که تنها بخشی از این آدم دچار مشکل شده و نه همه‌ی او. می‌گفت همین یک حرف، یک دنیا کمک می‌کند به مراقبت از خودتان، به آدم‌های دیگر، به مراجعینتان و … . حرفش این بود که وقتی فکر کنیم این آدم بیمار است و نه بخشی از او، چشممان را می‌بندیم روی بخش‌های سالم‌اش؛ آن بخش‌هایی که هم هستند و هم از قضا بیش از هر چیز دیگری به درمان کمک می‌کنند. وقتی آدمی را که با علائم افسردگی، با حملات پنیک، با اختلال تجزیه‌ای، با وسواس، با رفتارهای جنسی آزارگرانه و … مراجعه کرده، یک‌سره با عینک بیماری ببینیم، هم او را درمانده می‌کنیم و هم خیلی وقت‌ها خودمان را. امّا واقعیت این است که همین آدم، در بخش‌هایی خیلی هم خوب تحلیل می‌کند، یک جاهایی هم خیلی تلقین‌پذیر است (به معنای مثبت)، خیلی مواقع هم خوب به رابطه واکنش نشان می‌دهد، بخشی از شخصیت‌اش هم قاطعیت و قدرت خوبی دارد، بخشی از شخصیت‌اش هم توان همدلی زیادی دارد و … . می‌گفت وقتی فکر کنید یک بخش از این آدم بیمار شده و نه همه‌ی او، به جای درمانده کردنش می‌توانید روی آن بخش‌های سالم سرمایه‌گذاری ‌کنید. آن وقت همان بخش‌ها شروع می‌کند به ترمیم این آدم. جان کلامش این بود که ما برای درمان به مراجع و بخش‌های سالم‌ او اعتماد می‌کنیم و از آن‌ها کمک می‌گیریم. ما صدای آن بخش‌ها را می‌شنویم و تقویت می‌کنیم و از این طریق خودِ او را مشارکت می‌دهیم و برای خودمان همکار درست می‌کنیم. حرفش این بود که باور به وجودِ بخش‌های سالم در عینِ بیماری، یعنی آدم‌ها را واقعی دیدن و آن‌ها را به‌دلیل غلبه‌ی بیماری سانسور نکردن. او این نگاه را هم انسانی می‌دانست و هم درمانی.

این حرف شاید ساده به نظر برسد، امّا خیلی مهم است. نه فقط در مواجهه با خُلق پایین و حال بد و اختلال روانی و نه فقط برای کسی که کار روان‌درمانی می‌کند. شبیه همین حرف را در مورد حیات اخلاقی آدم‌ها هم می‌توان زد. آدمی که رذیلت یا رذیلت‌هایی دارد، آدمِ یک‌سره بدی نیست. او فقط رذیلت‌هایی دارد و این رذیلت‌ها هم عموماً منشأ و علّتی قابل شناسایی دارند. هرچه هست او ممکن است بخش‌های خوب زیادی هم داشته باشد که پنهان شده‌اند پشت آن رذیلت(ها). برای همین تنها راه مواجه شدن با چنین کسی، درگیر شدن با رذیلت او و محکوم کردنش نیست. صبوری و دقّت می‌خواهد، امّا گاهی می‌شود آن بخش‌های سالم و خوب و اخلاقی‌اش را فراخواند و از آن‌ها برای مواجهه با این رذیلت و غلبه بر آن کمک گرفت.

اشتراک گذاری

نوشتهٔ قبلی
مورد چالش‌برانگیز محسن نامجو
نوشته‌ی بعدی
شکست و تفکر
list

آخرین مطالب

فیلم «Close»

نام فیلم: Close (نزدیک) (۲۰۲۲) فیلمی زیبا و عمیق از دوستی دو نوجوان. لئو و رمی سیزده ساله تعطیلات تابستانی طولانی را در صمیمیت معصومانه می‌گذرانند، اما در سال تحصیلی،…

فیلم «Dogville»

نام فیلم: Dogville فون‌تریه در این فیلم، رفتارهای تمامیت‌خواهانه‌ و منفعت‌طلبانه‌ی انسان را بی‌رحمانه کنکاش کرده و به تصویر می‌کشد. او به کاراکترهایش فرصت بی‌رحمی و قصاوت در حق دیگری…

فیلم «مُهر هفتم»

“مُهر هفتم” (The Seventh Seal)، اثری بی‌همتا از کارگردان معناگرای سوئدی، “اینگمار برگمان” است. فیلم در مورد یک شوالیه است که در کنار ساحلی به تنهایی مشغول بازی کردن شطرنج…

فیلم «کشتن مرغ مقلد»

نام فیلم: کشتن مرغ مقلد داستان: داستان در شهر کوچکی اتفاق می‎افتد، و از نگاه دختر یک وکیل سفیدپوست روایت می‌شود که دفاع از جوان سیاه‌پوستی را به عهده گرفته…

فیلم «Whiplash»

نام فیلم: Whiplash داستان: پسری در راه رسیدن به موفقیت در زمینه‌ی موسیقی (به‌عنوان یک درامر)، با استادی سخت‌گیر و خشن روبه‌رو می‌شود، که با فشار آوردن و ایجاد انگیزه‌ی…