از سیاست گفتن با دغدغه‌ی زیاد و دانشِ کم

برچسب‌ها:  اوضاع ایران ، سیاست

صِرف دغدغه یا حتی میزانی از دانش به ما صلاحیت اظهار نظر درباره‌ی یک مسئله را نمی‌دهد. تأکید می‌کنم، صلاحیت، و نه اجازه. ما اجازه داریم در مورد دغدغه‌هایمان حرف بزنیم (و چه خوب که حرف بزنیم و گفت‌وگو کنیم) اما بهتر است یادمان باشد که صرف دغدغه یا حتی میزانی از دانش، باعث درستی یا حجّیت حرف‌هایمان نمی‌شود. ما می‌توانیم با دغدغه‌ی زیاد و دانش کم، حرف‌های اشتباهِ بسیاری بزنیم و مسائل را بیش از اندازه ساده‌سازی و تحریف کنیم. شاید در این وضعیت کار درست‌تر، سکوت کردن، سؤال خوب پرسیدن یا اظهار نظر متواضعانه و همراه با کنجکاوی، “من فکر می‌کنم”، “شاید” و … باشد.

این روزها که هنگام نوشتن، بیش از هرچیز دیگری دلم می‌خواهد از دغدغه‌های اجتماعی و سیاسی‌ام بگویم، مدام این نهیب را به خودم می‌زنم که مبادا به دام “ساده‌سازی امر سیاسی” و “آرزواندیشانه فکر کردن درباره‌ی سیاست” بیفتی. به قدر دانشت حرف بزن و اگر دانشِ چندانی نداری، پروای جهلت را داشته باش. ما پیش‌تر بهای چنین خطاها و بی‌پروایی‌هایی را پرداخته‌ایم. ولی امروز بعضی از سلبریتی‌ها، فعالان اجتماعی و حتی اهالی اندیشه‌مان، دارند دوباره همین راه را می‌روند، قاطعانه دربارهی بسیاری از موضوعات حرف می‌زنند و از دیگران هم درخواست پذیرش و همراهی دارند، به‌طوری که اگر کسی موافق آن‌ها نباشد گویی به رنج‌ها و خون‌ها خیانت کرده است.

من این روزها بیشتر می‌پُرسم، در میان تحلیل‌ها به دنبال کسانی می‌گردم که حرف حساب بزنند و پیگیرِ نوشته‌هایشان می‌شوم و سعی می‌کنم با خواندنِ کتاب‌ها و دیدن فیلم‌ها بیش از تایید دانسته‌هایم، خطاهای فکرم درباره امر سیاسی را پیدا کنم. ما به عنوان شهروند، نیاز زیادی به سنجه‌هایی برای ارزیابی نظرات مختلف داریم و باید بتوانیم این سنجه‌های سیاسی را بیابیم یا برای خودمان بسازیم.

 

مرتبط: پرسشگری رادیکال و جستجوی ابزارهای تازه

اشتراک گذاری

نوشتهٔ قبلی
ما داریم تغییر می‌کنیم (بازاندیشی در سیاست)
نوشته‌ی بعدی
دوپارگی
list

آخرین مطالب

فیلم «Close»

نام فیلم: Close (نزدیک) (۲۰۲۲) فیلمی زیبا و عمیق از دوستی دو نوجوان. لئو و رمی سیزده ساله تعطیلات تابستانی طولانی را در صمیمیت معصومانه می‌گذرانند، اما در سال تحصیلی،…

فیلم «Dogville»

نام فیلم: Dogville فون‌تریه در این فیلم، رفتارهای تمامیت‌خواهانه‌ و منفعت‌طلبانه‌ی انسان را بی‌رحمانه کنکاش کرده و به تصویر می‌کشد. او به کاراکترهایش فرصت بی‌رحمی و قصاوت در حق دیگری…

فیلم «مُهر هفتم»

“مُهر هفتم” (The Seventh Seal)، اثری بی‌همتا از کارگردان معناگرای سوئدی، “اینگمار برگمان” است. فیلم در مورد یک شوالیه است که در کنار ساحلی به تنهایی مشغول بازی کردن شطرنج…

فیلم «کشتن مرغ مقلد»

نام فیلم: کشتن مرغ مقلد داستان: داستان در شهر کوچکی اتفاق می‎افتد، و از نگاه دختر یک وکیل سفیدپوست روایت می‌شود که دفاع از جوان سیاه‌پوستی را به عهده گرفته…

فیلم «Whiplash»

نام فیلم: Whiplash داستان: پسری در راه رسیدن به موفقیت در زمینه‌ی موسیقی (به‌عنوان یک درامر)، با استادی سخت‌گیر و خشن روبه‌رو می‌شود، که با فشار آوردن و ایجاد انگیزه‌ی…