میل به تنبیه‌شدن

پرسید: وقتی از تنبیه کردن خودمون لذت می‌بریم، چرا نباید اشتباه کردن برامون جذاب باشه؟

گفتم: آره، می‌فهمم؛ میل به گناه یا اشتباه، اما نه برای لذت‌بردن که برای تنبیه‌شدن.

گفت: آره.

گفتم: میل به تنبیه‌شدن چیز عجیبیه. انگار اون هم لذت‌بخشه. تو کاری می‌کنی که دیگران رنجت بدن یا خودت خودتو رنج بدی و فکر کنی حقته‌. یک جور رنج کشیدن مجاز و موجّه.

گفت: چرا آدم اینقدر خودویرانگری داره؟

گفتم: شاید چون بودنش مونده روی دستش و نمی‌دونه باهاش چه کار کنه. شاید چون هیچ وقت با زندگی و این دنیا کنار نیومده و با این کار میخواد ثابت کنه که مال اینجا نیست و قرار نیست توی اینجا آروم بگیره. شاید هم آدم فقط به یک روش لذت نمی‌بره، شاید بعضی رنج‌ها خودشون یک جور لذت‌بردن پیچیده باشن‌.

گفت: می‌بینی، نمیشه در مورد انسان صحبت کنیم و حرفمون به تناقض کشیده نشه‌.

گفتم: همینه دیگه. آدم تا آخر عمر برای خودش معما باقی می‌مونه و وقتی هم که میره، این پرسشو با خودش به اون دنیا می‌بره. گمونم توی جاودانگی هم آدم مدام می‌پرسه من کی‌ام و چی می‌خوام؟

اشتراک گذاری

نوشتهٔ قبلی
حالا که می‌بینی شده …
نوشته‌ی بعدی
edit_square

آثار دیگر

روان‌کاوی به روایت مدرسهٔ دوباتن

دسته بندی: آثار | کتاب ها نویسنده: آلن دوباتن مترجم: محمود مقدسی ناشر: کرگدن سال انتشار: ۱۴۰۲ خرید کتاب: لینک اوللینک دوملینک سوملینک چهارمتقریباً همۀ ما، از وقتی که به…

کتاب «درآمدی جدید به روان‌شناسی اخلاق»

دسته بندی: آثار | کتاب ها نویسنده: والری تیبریاوس مترجم: محمود مقدسی ناشر: انتشارات آسمان خیال سال انتشار: ۱۴۰۱ خرید کتاب: لینک اوللینک دوملینک سوملینک چهارماخلاق از منظری دیگر از…

جغرافیای تنهایی

مقاله‌ای از دکتر محمود مقدسی درباره فلسفه تنهایی، برگرفته از وب‌سایت و مجله‌ی «نگاه آفتاب»   همه‌ی ما تجربه‌ی تنهایی را داشته‌ایم. گاه از آن گریخته‌ایم و گاه به آن…