توهّم شناخت محبوب

یکی از خطاهای ما در عاشقی این است که فکر می‌کنیم چون معشوقمان را بی‌نهایت دوست داریم، خیلی خوب و کامل هم او را می‌شناسیم. این خطای عجیب و مشکل‌آفرینی است. در حقیقت آنچه ما به خوبی می‌شناسیم (یا تصور می‌کنیم به خوبی می‌شناسیم) انگاره خودمان از معشوق است که در این انسان واقعی به دنبالش هستیم. ما از طریق این انسان واقعی با محبوبی در ارتباطیم که قرار است جهان‌مان را برای همیشه کامل و پُر از لذت کند. ما آن خواسته و تمنا را خوب می‌شناسیم نه این انسان واقعی را. برای همین هم اغلب اوقات کمی که می‌گذرد جا می‌خوریم که چرا محبوبمان تغییر کرد و دیگر همان آدم سابق نیست. اما مشکل این است که او همان آدم سابق است و این صرفاً ما هستیم که در اثر ارتباط طولانی و گذشت تب و تاب عاشقی ناگزیر از تجربه واقعیت شده‌ایم.

همه این‌ها به کنار، می‌خواهم بگویم ما حتی همان انگاره و ایدئال خودمان از معشوق را هم درست نمی‌شناسیم؛ انگاره‌ای پُر از تعارض و تناقض که شاید تنها کارش دادن وعده پُری‌ و خوشبختی در جهانی است که بسیاری از تجاربش ناکام‌کننده و ملال‌آورند.

اشتراک گذاری

نوشتهٔ قبلی
نوشته‌ی بعدی
وزن چیزها
edit_square

آثار دیگر

روان‌کاوی به روایت مدرسهٔ دوباتن

دسته بندی: آثار | کتاب ها نویسنده: آلن دوباتن مترجم: محمود مقدسی ناشر: کرگدن سال انتشار: ۱۴۰۲ خرید کتاب: لینک اوللینک دوملینک سوملینک چهارمتقریباً همۀ ما، از وقتی که به…

کتاب «درآمدی جدید به روان‌شناسی اخلاق»

دسته بندی: آثار | کتاب ها نویسنده: والری تیبریاوس مترجم: محمود مقدسی ناشر: انتشارات آسمان خیال سال انتشار: ۱۴۰۱ خرید کتاب: لینک اوللینک دوملینک سوملینک چهارماخلاق از منظری دیگر از…

جغرافیای تنهایی

مقاله‌ای از دکتر محمود مقدسی درباره فلسفه تنهایی، برگرفته از وب‌سایت و مجله‌ی «نگاه آفتاب»   همه‌ی ما تجربه‌ی تنهایی را داشته‌ایم. گاه از آن گریخته‌ایم و گاه به آن…