خیام و راز بودن مرگ و جهان پس از مرگ

از جمله‌ی رفتگانِ این راهِ دراز،

بازآمده‌ای کو که به ما گوید راز؟

هان بر سر این دو راهه از روی نیاز،

چیزی نگذاری که نمی‌آیی باز!

خیام حرف مهمی می‌زند. می‌گوید مرگ و جهان پس از مرگ، رازند. یعنی چیزی که ما نه از آن خبر داریم و نه می‌توانیم خبر داشته باشیم. راز، چیزی است که به‌تعبیر گابریل مارسل، راز می‌ماند و تبدیل به مسئله‌ای قابل حل نمی‌شود. این حرف‌ را بعدها خیلی‌های دیگر هم زدند. گفتند ما نه‌تنها از آینده‌ی پس از مرگ بی‌خبریم که اصلاً امکان فکر کردن به آن را هم نداریم. حرف آن‌ها این بود که با زبانِ این دنیا نمی‌توان به چیزی غیر از این دنیا فکر کرد و درباره چیزی جز همین زندگی سخن گفت. این زبان، زبان درکِ عرفی و جهانِ سه بُعدیِ مادی است، چیزی است برساخته‌ی فرهنگ و تاریخ‌. با این زبان و با این ذهن، فقط می‌توان به این جهان و بر اساس مختصات این جهان فکر کرد و نه چیزی ورای آن‌. در نتیجه باید در مورد امور خارج از این قلمرو سکوت کرد (دیدگاهی شبیه دیدگاه ویتگنشتاینِ متقدم در نظریه‌ی تصویری معنا).

ولی این راز بودن و راز ماندنِ مرگ و پس از آن، برای خیلی‌ها تحمل‌کردنی نیست. می‌خواهند هرطور شده از آن سر دربیاورند و در مورد آن حرف بزنند، شاید اضطرابشان کمتر بشود (که اغلب نمی‌شود یا جایش را به احساس گناهی کش‌دار می‌دهد). اما باید یادمان باشد که حرف زدن از مرگ و پس از آن، صرفاً با زبانی استعاری ممکن است و نه زبانی عینی و بیانگرِ امر واقع. استعاری صحبت کردن یعنی قرار نیست چیزها همان‌طور که گفته می‌شود اتفاق بیفتند. ما آدم‌ها در طول تاریخ در میانه‌ی مِهی غلیظ نشسته‌ایم و صرفاً داریم با زبانی شاعرانه و رازآمیز در مورد آن‌چه در پسِ این دنیا رخ می‌دهد تصویرهایی می‌سازیم. اما می‌دانیم که مرگ و جهان پس از آن‌ همچنان و همیشه راز باقی می‌مانند، هر قدر از جزئیاتش بگویند و از آن حرف بزنیم (دیدگاهی شبیه دیدگاه ویتگنشتاینِ متاخر در نظریه‌ی بازی‌های زبانی).

اشتراک گذاری

نوشتهٔ قبلی
علوم انسانی به‌مثابه‌ی فرصتی برای تردید
نوشته‌ی بعدی
پُر کردن فضای ابهام با ترس
list

آخرین مطالب

فیلم «Close»

نام فیلم: Close (نزدیک) (۲۰۲۲) فیلمی زیبا و عمیق از دوستی دو نوجوان. لئو و رمی سیزده ساله تعطیلات تابستانی طولانی را در صمیمیت معصومانه می‌گذرانند، اما در سال تحصیلی،…

فیلم «Dogville»

نام فیلم: Dogville فون‌تریه در این فیلم، رفتارهای تمامیت‌خواهانه‌ و منفعت‌طلبانه‌ی انسان را بی‌رحمانه کنکاش کرده و به تصویر می‌کشد. او به کاراکترهایش فرصت بی‌رحمی و قصاوت در حق دیگری…

فیلم «مُهر هفتم»

“مُهر هفتم” (The Seventh Seal)، اثری بی‌همتا از کارگردان معناگرای سوئدی، “اینگمار برگمان” است. فیلم در مورد یک شوالیه است که در کنار ساحلی به تنهایی مشغول بازی کردن شطرنج…

فیلم «کشتن مرغ مقلد»

نام فیلم: کشتن مرغ مقلد داستان: داستان در شهر کوچکی اتفاق می‎افتد، و از نگاه دختر یک وکیل سفیدپوست روایت می‌شود که دفاع از جوان سیاه‌پوستی را به عهده گرفته…

فیلم «Whiplash»

نام فیلم: Whiplash داستان: پسری در راه رسیدن به موفقیت در زمینه‌ی موسیقی (به‌عنوان یک درامر)، با استادی سخت‌گیر و خشن روبه‌رو می‌شود، که با فشار آوردن و ایجاد انگیزه‌ی…