دانشجویان ابزار سیاست نیستند، راوی بخشی از حقیقت‌اند

برچسب ها:  اوضاع ایران سیاست مسائل اجتماعی

امروز روز دانشجو است. اکنون نوزده سال از ورود من به دانشگاه می‌گذرد. در تمام این سال‌ها یا دانشجو بوده‌ام یا به دانشجویان درس داده‌ام. امروز اما بیش از هر زمان دیگری دوست داشتم دانشجوی کارشناسی باشم و شور و حال و اثرگذاریِ این روزهای دانشگاه را بی‌واسطه تجربه کنم.

دانشجویان کارشناسی، بدنه‌ی اصلی جنبش‌های دانشجویی را تشکیل می‌دهند و قصه‌ی آن‌ها تا حد زیادی با دانشجویان کارشناسی ارشد و و مخصوصاً دکتری متفاوت است. در این سال‌ها نسبتم با این دوره، تغییرات زیادی کرده است. وقتی خودم دانشجوی کارشناسی بودم، می‌گفتم ما درد جامعه را می‌فهمیم، با سیاست آشنا هستیم، سؤال داریم و حق داریم بپرسیم و اعتراض کنیم. بزرگ‌تر که شدم، کمی به درکِ خودم و سایرِ آدم‌ها در آن سن و سال تردید کردم. با خودم  می‌گفتم در این سن، درکِ آدم از سیاست آن‌قدر کم و هیجانی است که بیشتر ممکن است به ابزارِ این و آن تبدیل بشود و باید مراقب بود که این بچه‌ها در عینِ اعتراضات صنفی یا سیاسی برای خودشان هزینه‌های سنگین و برگشت‌ناپذیر درست نکنند. عملاً حسم این بود که باید به بچه‌های کارشناسی گفت: کمی تردید کنید، به بزرگترها اعتماد کنید و به دنبالِ اختراع دوباره چرخ نباشید.

این روزها اما نگاه میانه‌ای به دانشجویان کارشناسی پیدا کرده‌ام. همچنان فکر می‌کنم باید هوای دانشجویانِ این دوره را داشت و مراقب بود که دچار هزینه‌های سنگین نشوند. اما دیگر فکر نمی‌کنم رویکرد ما بزرگ‌ترها به سیاست، الزاماً درست‌تر از آن‌ها باشد. ما و آن‌ها درک‌ کم و بیش متفاوتی از سیاست داریم و این درک‌های متفاوت، ما را به کنش‌های متفاوتی هم سوق می‌دهند. جهانِ آن‌ها متفاوت است، سؤالاتشان متفاوت است، امکان عملشان متفاوت است و همه‌ی این تفاوت‌ها به آن‌ها امکان می‌دهد سهمِ متفاوتی از ما در سیاست و آینده این کشور داشته باشند؛ سهمی ضروری که دارند به خوبی از عهده‌اش بر می‌آیند. امروز فکر می‌کنم آن‌ها راوی بخش متفاوتی از حقیقتند. باید کنار آن‌ها بود، از آن‌ها و تجربه‌گریشان مراقبت کرد، باید همراهشان شد، به آن‌ها قوّت قلب داد، حرفشان را شنید، تحسینشان کرد و هر زمان که ممکن بود از جهان‌بینیِ آدم‌های پیش‌تر دانشجویِ اکنون در آستانه ۴۰ سالگی برایشان گفت.

اشتراک گذاری

نوشتهٔ قبلی
جنبشِ اجتماعی به‌مثابه‌ی امری پویا و پیش‌‌بینی‌ناپذیر
نوشته‌ی بعدی
اعتراض می‌کنم تا باشم
edit_square

آثار دیگر

روان‌کاوی به روایت مدرسهٔ دوباتن

دسته بندی: آثار | کتاب ها نویسنده: آلن دوباتن مترجم: محمود مقدسی ناشر: کرگدن سال انتشار: ۱۴۰۲ خرید کتاب: لینک اوللینک دوملینک سوملینک چهارمتقریباً همۀ ما، از وقتی که به…

کتاب «درآمدی جدید به روان‌شناسی اخلاق»

دسته بندی: آثار | کتاب ها نویسنده: والری تیبریاوس مترجم: محمود مقدسی ناشر: انتشارات آسمان خیال سال انتشار: ۱۴۰۱ خرید کتاب: لینک اوللینک دوملینک سوملینک چهارماخلاق از منظری دیگر از…

جغرافیای تنهایی

مقاله‌ای از دکتر محمود مقدسی درباره فلسفه تنهایی، برگرفته از وب‌سایت و مجله‌ی «نگاه آفتاب»   همه‌ی ما تجربه‌ی تنهایی را داشته‌ایم. گاه از آن گریخته‌ایم و گاه به آن…