برای ما هم جا هست

بچه که بودم وقتی صحبت از آخرت می‌شد، هر کجا، توی خانه یا  مدرسه یا هر جای دیگری، یک تصوّر وجود داشت: یا در کودکی می‌میری و به بهشت می‌روی و یا بزرگ می‌شوی و ناگزیر برای مدّتی یا برای همیشه ساکن جهنّم خواهی شد. البته راه دیگری هم بود: اینکه شهید بشوی. آن وقت با اوّلین قطره خونت همه چیز پاک می‌شد جز حق النّاس. آن را هم اگر مردم دلشان را صاف می‌کردند، بهشتی شدنت توی بزرگسالی ممکن می‌شد. نمی دانم این چه تصوّری است از خدا و از بزرگسالی. انگار آدم‌های بزرگسال هر چه بکنند باز هم پاک نمی‌شوند، مگر اینکه جانشان را با خدا معامله کنند تا چشم بر زخمِ گناهان کرده یا ناکرده شان ببندد. آخر چرا بزرگسالی اینقدر به دیده بدی و آلودگی نگریسته می‌شود؟ بزرگسالِ زنده، جهنّمیِ خطاکاری است که هر چه می‌گذرد بار خودش را سنگین‌تر می‌کند؛ این بود آن تصویرِ گناه آلود از بزرگسالی. خوب هم که باشد، توبه هم که بکند، آخرش کمی جهنم را به پایش نوشته‌اند و یکسره راهی هیچ بهشتی نمی‌شود.

به این تصویر و به بزرگسالی خودم فکر کنم. این همه احساسِ گناه و خطاکاری چیزی هم از انسان باقی می‌گذارد؟ به اطرافم که نگاه می‌کنم، مؤمن و ملحد، همه پر از احساس گناهیم. انگار همین که در کودکی نمرده‌ایم یا مجالی برای فدا کردنِ جانمان نداریم، اوّلین خطای ماست. ما آدم‌های بزرگسال امّا آنقدرها خطاکار و جهنّمی نیستیم. می‌توان به ما امید داشت، می‌توان ما را بخشید، می‌توان بر زخم‌های ناگزیرمان زیرِ بارِ این همه بی‌معنایی و خستگی چشم پوشید. ما هم جایی در بهشت داریم، بی‌آنکه پیش تر زمانی را به تقاصِ تولّد بی‌اختیارمان، در جهنّم گذرانده باشیم. ما آدم‌های بدی نیستیم. بزرگ شدن، گناه هیچ‌کس نیست. ما بنده‌های ناگزیریم. کمی به چشمِ بهشتیان به ما نگاه کنید، شاید این همه احساس گناه و این همه جبران‌کردن‌های بیهوده را رها کردیم و نفسی کشیدیم.

اشتراک گذاری

نوشتهٔ قبلی
کارخانه درون
نوشته‌ی بعدی
علی‌رغمِ همه این‌ها
list

آخرین مطالب

فیلم «Close»

نام فیلم: Close (نزدیک) (۲۰۲۲) فیلمی زیبا و عمیق از دوستی دو نوجوان. لئو و رمی سیزده ساله تعطیلات تابستانی طولانی را در صمیمیت معصومانه می‌گذرانند، اما در سال تحصیلی،…

فیلم «Dogville»

نام فیلم: Dogville فون‌تریه در این فیلم، رفتارهای تمامیت‌خواهانه‌ و منفعت‌طلبانه‌ی انسان را بی‌رحمانه کنکاش کرده و به تصویر می‌کشد. او به کاراکترهایش فرصت بی‌رحمی و قصاوت در حق دیگری…

فیلم «مُهر هفتم»

“مُهر هفتم” (The Seventh Seal)، اثری بی‌همتا از کارگردان معناگرای سوئدی، “اینگمار برگمان” است. فیلم در مورد یک شوالیه است که در کنار ساحلی به تنهایی مشغول بازی کردن شطرنج…

فیلم «کشتن مرغ مقلد»

نام فیلم: کشتن مرغ مقلد داستان: داستان در شهر کوچکی اتفاق می‎افتد، و از نگاه دختر یک وکیل سفیدپوست روایت می‌شود که دفاع از جوان سیاه‌پوستی را به عهده گرفته…

فیلم «Whiplash»

نام فیلم: Whiplash داستان: پسری در راه رسیدن به موفقیت در زمینه‌ی موسیقی (به‌عنوان یک درامر)، با استادی سخت‌گیر و خشن روبه‌رو می‌شود، که با فشار آوردن و ایجاد انگیزه‌ی…