پُر کردن فضای ابهام با ترس

برچسب‌ها:  ابهام

یکی از ‌کارهای آرام‌کننده اما مشکل‌سازی که ما آدم‌ها می‌کنیم، پُر کردن ابهام‌هایمان با ترس است. به این معنا که وقتی با ابهامی روبرو می‌شویم، نمی‌توانیم آن شکاف را پُرنشده باقی بگذاریم (مضطرب می‌شویم) و با اولین ایده‌ای که به ذهنمان می‌رسد، آن را پُر می‌کنیم. و خب، این اولین ایده معمولاً از جنس ترس است. به‌عبارتی ترسیدن از چیزی معلوم را بر اضطراب ترجیح می‌دهیم. چرا؟ شاید چون می‌خواهیم از خودمان در برابر آن امر نادانسته مراقبت کنیم، یا چون پیشتر هر بار در پس هر ابهامی، آسیبی به ما رسیده است. شاید هم این جزء ذخیره‌ی تکاملی ماست که: “هر ناشناخته‌ای را خطر بدان”. هرچه هست اما این ترسیدن، رفتارهای نامعقول یا هزینه‌های نامتناسبی را برایمان به دنبال می‌آورد.

مثلاً رئیسمان می‌گوید ساعت ۵ به اتاق من بیا. در این فاصله، تحمل ابهام برایمان دشوار است و ناگزیر قصه‌ای در مورد این دیدار و انگیزه‌اش می‌گوییم. اما این قصه، اغلب اوقات (و البته نه همیشه) روایتی نگران‌کننده است، مخصوصاً اگر درگیر فانتزی‌ها یا هذیان گزند و آسیب باشیم و همواره خودمان را در معرض آسیبی از سوی دیگران یا جهان بدانیم.

هر کدام از ما شبیه این موقعیت را در طول روز به‌دفعات تجربه می‌کنیم. شاید بخشی از سلامت روان در همین تواناییِ تحمل ابهام باشد. بارها به‌تجربه دیده‌ایم که آن‌چه در ادامه می‌آید به وحشتناکیِ آنچه تصور می‌کردیم نبوده است. نمی‌گویم خوش‌بین باشیم و همیشه ابهام را با امید پُر کنیم (که این هم می‌تواند همان‌قدر خیالی باشد)، اما شاید بشود از تجربه کمک‌ گرفت و کمی بیشتر با ابهام نشست. شاید بتوان ابهام را با خیال‌پردازی‌هایی کمتر ترسناک پُر کرد و شاید بتوان در میانه‌ی این شکاف به همین میل عجیبمان به پُر کردن فضای ابهام با ترس فکر کرد.

اشتراک گذاری

نوشتهٔ قبلی
خیام و راز بودن مرگ و جهان پس از مرگ
نوشته‌ی بعدی
انسانی که حیرت نمی‌کند
list

آخرین مطالب

فیلم «Close»

نام فیلم: Close (نزدیک) (۲۰۲۲) فیلمی زیبا و عمیق از دوستی دو نوجوان. لئو و رمی سیزده ساله تعطیلات تابستانی طولانی را در صمیمیت معصومانه می‌گذرانند، اما در سال تحصیلی،…

فیلم «Dogville»

نام فیلم: Dogville فون‌تریه در این فیلم، رفتارهای تمامیت‌خواهانه‌ و منفعت‌طلبانه‌ی انسان را بی‌رحمانه کنکاش کرده و به تصویر می‌کشد. او به کاراکترهایش فرصت بی‌رحمی و قصاوت در حق دیگری…

فیلم «مُهر هفتم»

“مُهر هفتم” (The Seventh Seal)، اثری بی‌همتا از کارگردان معناگرای سوئدی، “اینگمار برگمان” است. فیلم در مورد یک شوالیه است که در کنار ساحلی به تنهایی مشغول بازی کردن شطرنج…

فیلم «کشتن مرغ مقلد»

نام فیلم: کشتن مرغ مقلد داستان: داستان در شهر کوچکی اتفاق می‎افتد، و از نگاه دختر یک وکیل سفیدپوست روایت می‌شود که دفاع از جوان سیاه‌پوستی را به عهده گرفته…

فیلم «Whiplash»

نام فیلم: Whiplash داستان: پسری در راه رسیدن به موفقیت در زمینه‌ی موسیقی (به‌عنوان یک درامر)، با استادی سخت‌گیر و خشن روبه‌رو می‌شود، که با فشار آوردن و ایجاد انگیزه‌ی…