پرسش‌های واحد، روایت‌های متفاوت

یکی از تجارب جالب من، شنیدن پرسش‌های واحد به روایت‌‌های مختلف و از آدم‌‌های متفاوت است. گاهی اوقات فکر می‌کنم آدم‌‌های یک طبقه، یک نسل یا یک فرهنگ، همگی با چند پرسش یکسان دست و پنجه نرم می‌کنند. امّا چون هر کدام قصه زندگی خودشان را دارند، این پرسش‌‌ها برایشان صورت متفاوتی پیدا می‌کند. آن وقت با آدم‌‌هایی روبرو می‌شوی که با جدّیت و دردمندی از مسئله‌‌های شخصی خودشان می‌گویند و شرح درگیری‌‌هایشان با این مسئله ها را می‌دهند، امّا کمی که دقیق تر می‌شوی می‌بینی این مسئله، یکی از پرسش‌‌های حاضر در روح آن زمانه، آن طبقه، آن فرهنگ، آن دوره سنّی و … است. می‌بینی که سر و شکلش متفاوت است امّا مسئله همان مسئله است.

گاهی اوقات فکر می‌کنم ادبیات با توصیفِ این صورت‌بندی‌‌های گوناگون سر و کار دارد و فلسفه با صورتِ پیراسته شده و بی جزئیاتِ آن‌ها. آن یکی توصیف می‌کند تا بفهمی و همدردی کنی و این یکی تو را در معرضِ پرسشی آشکار قرار می‌دهد و طلب پاسخ می‌کند.

اشتراک گذاری

نوشتهٔ قبلی
سنجش گاه و بی‌گاهِ جهان‌بینی
نوشته‌ی بعدی
جستجوهای تازه‌ی ناگزیر
edit_square

آثار دیگر

روان‌کاوی به روایت مدرسهٔ دوباتن

دسته بندی: آثار | کتاب ها نویسنده: آلن دوباتن مترجم: محمود مقدسی ناشر: کرگدن سال انتشار: ۱۴۰۲ خرید کتاب: لینک اوللینک دوملینک سوملینک چهارمتقریباً همۀ ما، از وقتی که به…

کتاب «درآمدی جدید به روان‌شناسی اخلاق»

دسته بندی: آثار | کتاب ها نویسنده: والری تیبریاوس مترجم: محمود مقدسی ناشر: انتشارات آسمان خیال سال انتشار: ۱۴۰۱ خرید کتاب: لینک اوللینک دوملینک سوملینک چهارماخلاق از منظری دیگر از…

جغرافیای تنهایی

مقاله‌ای از دکتر محمود مقدسی درباره فلسفه تنهایی، برگرفته از وب‌سایت و مجله‌ی «نگاه آفتاب»   همه‌ی ما تجربه‌ی تنهایی را داشته‌ایم. گاه از آن گریخته‌ایم و گاه به آن…