بازیابی بدن

برچسب ها:  بدن روان‌شناسی محمود مقدسی

در سنت‌های دینی و عرفانی و در بسیاری از باورهای عرفی، بدن چندان به دیده گرفته نمی‌شود. اصل روح، نفس یا روان است و بدن محدودیت، ابزار و گاه علت گناه دانسته می‌شود. در این دیدگاه، بدن عَرَضی و اتفاقی است. یعنی هم آن‌چه هست اتفاقی است و هم هر روز و هر لحظه ممکن است شکل دیگری پیدا کند. آن‌چه ما باید روی آن سرمایه‌گذاری کنیم نفس یا روح است. بدن در بهترین حالت می‌تواند ابزار خوبی برای نفس باشد و در بدترین حالت با نیازهایش نفس را زایل و تباه کند. بدن در این نگاه، “جزئی” ناگزیر از ما است که به اقتضای بودن در این جهان باید با آن کنار بیاییم و از آن استفاده کنیم. بسیاری از ما کم و بیش با چنین نگاهی به بدن بزرگ می‌شویم و در مورد بدن‌هایمان، نسبتمان با آن‌ها، مراقبت از آن‌ها و نیازها و بیماری‌هایشان بلاتکلفیم.

این بدبینی به بدن، عموماً به صورت نادیده‌گرفتن بدن یا سوء استفاده از آن آشکار می‌شود‌. در این حالت، بدن می‌شود محل حل و فصل آنچه در روانمان توان حل کردنش را نداریم. تنمان را رها می‌کنیم، پرخوری می‌کنیم، کم می‌خوابیم، الکل یا دارو یا مواد مصرف می‌کنیم‌، در لذت‌های تنانه افراط می‌کنیم، بیمار می‌شویم (بیماری روان‌تنی) و … . در این حالت بدن ابزاری اتفاقی است و تنها مورد استفاده قرار می‌گیرد. گویی خودش معنا، کارکرد و اهمیت متمایزی ندارد. بسیاری از ما بی‌آنکه حواسمان باشد با بدن‌هایمان دشمنی می‌کنیم.

چاره اما شاید بازیابی ارزش و اهمیت بدن و مراقبت و گوش سپردن به آن است. ما تا در این جهانیم (و همه‌ی چیزی که اکنون تجربه می‌کنیم همین جهان است) بدن‌مندیم و بدن همه‌ی آن‌چیزی است که هستیم. نفس یا روح کجاست و چگونه با بدن ارتباط برقرار می‌کند؟ نمی‌دانیم. ما همین بدن و آگاهی و لذت و درد آن را تجربه می‌کنیم. به معنای پدیدارشناختی، ما همین بدنیم. اگر کامیابی‌ای هست در همین بدن و احساسات و افعال آن است و اگر محنت و دردی هم هست، همه در همین بدن (اعصاب و مغز) صورت می‌گیرد. باید بتوانیم جایی برای بدن‌ در روانمان پیدا کنیم، باید تن را دوباره بفهمیم، باید از بدن‌هایمان مراقبت کنیم، دوستشان داشته باشیم، نادیده نگیریمشان، رهایشان نکنیم و انتقام سرگشتگی‌های فکری و عاطفیمان را از بدن‌هایمان نگیریم.

ما نیازمند چارچوب‌های نظری متفاوتی برای فهم بدن و ارتباط با آن هستیم‌.

اشتراک گذاری

نوشتهٔ قبلی
سخن گفتن از مرگ
نوشته‌ی بعدی
زخم هایی که می‌مانند، حتی به اندازه‌ی یک رد
edit_square

آثار دیگر

روان‌کاوی به روایت مدرسهٔ دوباتن

دسته بندی: آثار | کتاب ها نویسنده: آلن دوباتن مترجم: محمود مقدسی ناشر: کرگدن سال انتشار: ۱۴۰۲ خرید کتاب: لینک اوللینک دوملینک سوملینک چهارمتقریباً همۀ ما، از وقتی که به…

کتاب «درآمدی جدید به روان‌شناسی اخلاق»

دسته بندی: آثار | کتاب ها نویسنده: والری تیبریاوس مترجم: محمود مقدسی ناشر: انتشارات آسمان خیال سال انتشار: ۱۴۰۱ خرید کتاب: لینک اوللینک دوملینک سوملینک چهارماخلاق از منظری دیگر از…

جغرافیای تنهایی

مقاله‌ای از دکتر محمود مقدسی درباره فلسفه تنهایی، برگرفته از وب‌سایت و مجله‌ی «نگاه آفتاب»   همه‌ی ما تجربه‌ی تنهایی را داشته‌ایم. گاه از آن گریخته‌ایم و گاه به آن…