بازپس‌گیری خیابان به نفع زندگی

برچسب‌ها:  اوضاع ایران ، سیاست ، مسائل اجتماعی

همه‌ی این سال‌ها خیابان از آنِ مردم نبود. سال‌ها قبل حتی خانه‌ها هم چندان از آنِ مردم نبودند و قوانین داخل خانه‌ها را هم حکومت تعیین می‌کرد؛ هر مهمانی یا مراسمی مجاز نبود و هر لحظه ممکن بود درِ خانه باز بشود و مردمان عادی داخل خانه به عنوان متهم یا مجرم (به خطایی که اغلب خطایی نبود) بازداشت بشوند. ولی خانه‌ها آرام‌آرام و با قراردادی نانوشته، بیشتر در اختیار مردم قرار گرفتند.

اما خیابان همچنان از آنِ مردم نبود. مردم تنها رهگذرانی بودند که با قواعد سختگیرانه‌ی حکومت می‌توانستند در آن‌ها تردد کنند، کارهای روزمره‌شان را بکنند و تنها زمان‌هایی که حکومت اجازه می‌داد می‌توانستند در آن و در کنار هم بایستند و فعالیت مشترکی بکنند؛ مثلاً در محرم و صفر یا بعدها در شادی‌های بعد از بُرد تیم ملی یا انتخابات.

اما باز هم خیابان‌ چندان از آنِ مردم نبود و بسیاری از ابعاد زندگی روزمره جایی در آن نداشتند. مردم سهم بیشتری از خیابان می‌خواستند. آن‌ها می‌خواستند زندگی روزمره‌شان را، شادی‌ها و غم‌ها و اعتراضات و اندوه‌هایشان را هم در خیابان در کنار هم داشته باشند‌. آن‌ها آزاد بودنِ معمولِ بسیاری جوامع دیگر در خیابان را می‌خواستند. آن‌ها می‌خواستند خیابان فرصتِ زیست، حضور و ابرازشان باشد و اگر قاعده یا قانونی هست برای مراقبت از این امکان باشد و نه علیه آن.

خیابان بخش مهمی از زندگی شهری است. گاهی اعتراضات علاوه بر اهداف دیگر، فرصتی می‌شود برای بازپس‌گیری حق مردم از خیابان. امروز مردم بدن‌هایشان را آزادانه‌تر به خیابان می‌آورند، صدایشان و خواستشان را آزادانه‌تر در خیابان تجربه می‌کنند و یکدیگر را با اعتماد بیشتری در خیابان می‌بینند. اما کاش خیابان را از آنِ خود دانستن، چنین بهای سنگینی نمی‌داشت.

اشتراک گذاری

نوشتهٔ قبلی
پرسشگری رادیکال و جستجوی ابزارهای تازه
نوشته‌ی بعدی
خشمی که اگر تجربه و ابرازش نکنیم، بیمار می‌شویم
list

آخرین مطالب

فیلم «Close»

نام فیلم: Close (نزدیک) (۲۰۲۲) فیلمی زیبا و عمیق از دوستی دو نوجوان. لئو و رمی سیزده ساله تعطیلات تابستانی طولانی را در صمیمیت معصومانه می‌گذرانند، اما در سال تحصیلی،…

فیلم «Dogville»

نام فیلم: Dogville فون‌تریه در این فیلم، رفتارهای تمامیت‌خواهانه‌ و منفعت‌طلبانه‌ی انسان را بی‌رحمانه کنکاش کرده و به تصویر می‌کشد. او به کاراکترهایش فرصت بی‌رحمی و قصاوت در حق دیگری…

فیلم «مُهر هفتم»

“مُهر هفتم” (The Seventh Seal)، اثری بی‌همتا از کارگردان معناگرای سوئدی، “اینگمار برگمان” است. فیلم در مورد یک شوالیه است که در کنار ساحلی به تنهایی مشغول بازی کردن شطرنج…

فیلم «کشتن مرغ مقلد»

نام فیلم: کشتن مرغ مقلد داستان: داستان در شهر کوچکی اتفاق می‎افتد، و از نگاه دختر یک وکیل سفیدپوست روایت می‌شود که دفاع از جوان سیاه‌پوستی را به عهده گرفته…

فیلم «Whiplash»

نام فیلم: Whiplash داستان: پسری در راه رسیدن به موفقیت در زمینه‌ی موسیقی (به‌عنوان یک درامر)، با استادی سخت‌گیر و خشن روبه‌رو می‌شود، که با فشار آوردن و ایجاد انگیزه‌ی…