گناهِ بی‌معنایی

برچسب‌ها:  احساس گناه ، ایمان ، پوچی ، خودشناسی ، گناه

نفسِ بی‌معنایی و روبرو شدن با شکافی در روایتِ خوش‌بینانه از زندگی، به قدر کافی تلخ و ناامیدکننده هست، امّا آنچه معمولاً رخ می‌دهد چیزی بیش از آن است: فرد در پیِ این ادراک، خود را تنها می‌یابد و احساس گناهی جانکاه به سراغش می‌آید. آن بیرون، جهان به مسیرِ خودش ادامه می‌دهد و بسیاری از دیگران با امیدها و باورهای گوناگون یا با بی‌خبری زندگی می‌کنند. امّا او که پیشتر همنشین دیگران و در پیِ چیزی بوده، گویی ناگهان بیرون افتاده و تبعید شده است. احساس می‌کند جایی از کار می‌لنگد. گویی مرتکب خطایی شده است که این‌گونه سر از این بی‌راهه‌ی تنهایی در آورده؛ همچون گناهکاری که معصیتی او را از خیلِ مؤمنان بیرون کرده است.

این تنهایی و احساس گناه، این ناتوانی در شریک شدن در هرآن‌چه آن بیرون در حال رخ دادن است و این جدا افتادن از جهانی که اشیاء و روابطش هنوز کار می‌کنند، تجربه‌ی تلخی است که ماندن در آن، کار هر کسی و شاید هیچ کس نیست. او با احساس گناه دیگری نیز دست‌وپنچه نرم می‌کند: به چشمان دیگران که نگاه می‌کند، از این می‌ترسد که مبادا لوث گناهِ بی‌معنایی‌اش دیگران را هم آلوده کند. می‌ترسد و همزمان وسوسه‌ی این را دارد که با گفتن از آن‌چه تجربه می‌کند، جهانِ امنِ دیگران را از آن‌ها بگیرد. این، دومین احساس گناه او است.

در این میانه است که او در تقلّای نجات به حقیقت دیگری ایمان می‌آورد و خود را با ساختنِ جهانی جدید، از زیرِ بار این دو احساس گناه بیرون می‌کشد. جهانِ (به تعبیر ویلیام جیمز) دوبارزادگان، جهان غریبی است. آن‌که از میانه‌ی گناه، تنهایی و پوچی بیرون آمده و سر از جزیره‌ی تازه‌یافته‌ای در می‌آورد، زندگی را مؤمنانه‌تر از پیش می‌زیَد؛ ایمانی سربرآورده از تاریکی و تنهایی، ایمانی ورای بی‌خبری، ایمانی که برای زنده ماندن، هر دم نیاز به تازه‌شدن دارد.

اشتراک گذاری

نوشتهٔ قبلی
روایتی از چندلایگی زبان و جهان (“نیچه، فروید، مارکس”)
نوشته‌ی بعدی
فیلم «A Beautiful Day In The Neighborhood»
list

آخرین مطالب

فیلم «Close»

نام فیلم: Close (نزدیک) (۲۰۲۲) فیلمی زیبا و عمیق از دوستی دو نوجوان. لئو و رمی سیزده ساله تعطیلات تابستانی طولانی را در صمیمیت معصومانه می‌گذرانند، اما در سال تحصیلی،…

فیلم «Dogville»

نام فیلم: Dogville فون‌تریه در این فیلم، رفتارهای تمامیت‌خواهانه‌ و منفعت‌طلبانه‌ی انسان را بی‌رحمانه کنکاش کرده و به تصویر می‌کشد. او به کاراکترهایش فرصت بی‌رحمی و قصاوت در حق دیگری…

فیلم «مُهر هفتم»

“مُهر هفتم” (The Seventh Seal)، اثری بی‌همتا از کارگردان معناگرای سوئدی، “اینگمار برگمان” است. فیلم در مورد یک شوالیه است که در کنار ساحلی به تنهایی مشغول بازی کردن شطرنج…

فیلم «کشتن مرغ مقلد»

نام فیلم: کشتن مرغ مقلد داستان: داستان در شهر کوچکی اتفاق می‎افتد، و از نگاه دختر یک وکیل سفیدپوست روایت می‌شود که دفاع از جوان سیاه‌پوستی را به عهده گرفته…

فیلم «Whiplash»

نام فیلم: Whiplash داستان: پسری در راه رسیدن به موفقیت در زمینه‌ی موسیقی (به‌عنوان یک درامر)، با استادی سخت‌گیر و خشن روبه‌رو می‌شود، که با فشار آوردن و ایجاد انگیزه‌ی…