ناگزیریِ دیگری

هیچ کس، هیچ وقت خودبسنده نیست. این خودبسندگی هم از آن ایدئال‌هاست که آدم توی ذهنش می‌سازد و مدام خودش را با آن آزار می‌دهد. ما آدم‌ها به هم نیاز داریم. هر قدر هم اصیل و بی‌نیاز باشیم، باز هم این دیگری است که مهمترین دردها و خوشی‌هایمان را می‌سازد. بی نگاه و حضور دیگری، خالی می‌شویم، غرق می‌شویم توی سکوتی عمیق، ادراکمان از خودمان آرام آرام از دست می‌رود، بسیاری از آنچه می‌کنیم و آنچه می‌خواهیم برایمان بی‌معنا می‌شود و آرام آرام می‌رُمبیم توی خودمان؛ مثل ستاره ای که زمان مرگش فرا رسیده است.

گاهی اوقات فکر می‌کنم مهمترین هنر برای خوب زیستن، هنر رابطه ساختن است؛ هنری که خودش را در سه چیز نشان می‌دهد: ۱. در کاویدن نوع مواجهه‌مان با دیگری، ۲. در سر و سامان دادن به رابطه‌های از پیش موجودمان و ۳. در نگاهمان به امکان رابطه‌های تازه.

باید به شیوه مواجهه‌مان با دیگری و به رابطه ساختن‌هایمان فکر کنیم. باید از تجربه‌های پیشینمان بیاموزیم؛ ما با هر کسی و برای هر نیازی نمی توانیم رابطه برقرار کنیم. بسیاری از نیازها، نیازهای برآوردنی در رابطه نیستند. بعضی نیازها و بعضی مواجهه‌ها، رابطه و دیگری را ویران می‌کنند. بعضی بودن‌ها در رابطه، هر دوستی و رابطه ای را از میان می‌برند و بعضی رابطه‌ها کمتر می‌سازند و بیشتر  آسیب می‌زنند. باید رابطه‌های از پیش موجودمان را هم دوباره ارزیابی کنیم و بعضی را بی وحشتِ تنها شدن، رها کنیم. باید نترسیم و امکان رابطه‌های تازه را فرصتی برای تغییر ببینیم.

اغلب ما امّا چنین نمی کنیم. به اینکه نوع رابطه ساختنمان مشکل آفرین است التفاتی نداریم، رابطه‌های از پیش موجودمان را تقدیر خودمان می‌دانیم و رابطه‌های تازه را به چشم تکرار مکرّر رابطه‌های پیشین می‌بینیم. امّا همیشه چنین نیست. ما بنده‌ تقدیری پر هرج و مرج و مبهم نیستیم. می‌توان کاری برای این کلاف سردرگمِ انگاره‌های نیازموده کرد و بی سودایِ استغنا و خودبسندگی از رابطه با دیگری فرصتی برای شادکامی ساخت.

اشتراک گذاری

نوشتهٔ قبلی
فانتزی دست و پای اضافه
نوشته‌ی بعدی
مواجهه اضطراب‌آفرین با هستی
list

آخرین مطالب

فیلم «Close»

نام فیلم: Close (نزدیک) (۲۰۲۲) فیلمی زیبا و عمیق از دوستی دو نوجوان. لئو و رمی سیزده ساله تعطیلات تابستانی طولانی را در صمیمیت معصومانه می‌گذرانند، اما در سال تحصیلی،…

فیلم «Dogville»

نام فیلم: Dogville فون‌تریه در این فیلم، رفتارهای تمامیت‌خواهانه‌ و منفعت‌طلبانه‌ی انسان را بی‌رحمانه کنکاش کرده و به تصویر می‌کشد. او به کاراکترهایش فرصت بی‌رحمی و قصاوت در حق دیگری…

فیلم «مُهر هفتم»

“مُهر هفتم” (The Seventh Seal)، اثری بی‌همتا از کارگردان معناگرای سوئدی، “اینگمار برگمان” است. فیلم در مورد یک شوالیه است که در کنار ساحلی به تنهایی مشغول بازی کردن شطرنج…

فیلم «کشتن مرغ مقلد»

نام فیلم: کشتن مرغ مقلد داستان: داستان در شهر کوچکی اتفاق می‎افتد، و از نگاه دختر یک وکیل سفیدپوست روایت می‌شود که دفاع از جوان سیاه‌پوستی را به عهده گرفته…

فیلم «Whiplash»

نام فیلم: Whiplash داستان: پسری در راه رسیدن به موفقیت در زمینه‌ی موسیقی (به‌عنوان یک درامر)، با استادی سخت‌گیر و خشن روبه‌رو می‌شود، که با فشار آوردن و ایجاد انگیزه‌ی…