دولت و استفاده‌اش از کلمه‌ی انسان؛ انسانی که نیست

برچسب‌ها:  اوضاع ایران ، سیاست ، مسائل اجتماعی

یکی از هزاران چیزی که در اظهارنظرهای مسئولین کشور عصبانی‌ام می‌کند، استفاده آن‌ها از واژه “انسان” است. مثلاً می‌گویند: “انسان می‌بیند فلان اشتباه وجود دارد” یا “انسان به این نتیجه می‌رسد که عده‌ای سوء نیت دارند”.

این انسانی که از آن حرف می‌زنید، کیست یا حتی چیست؟ چرا شجاع نیستید که بگویید من یا ما چنین فکری می‌کنیم؟ چرا خودتان را یک انسانِ نوعیِ دارای عقل و سلامت روان می‌دانید که بتواند درست و نادرست را تشخیص بدهد؟ شاید هم مطمئنید که انسان همان چیزی است که شما تعریفش می‌کنید و قطعاً چنین موجودی مثل خود شما فکر می‌کند. شاید هم خودتان را مثالِ انسان می‌‌دانید.

اصلاً شما که به چیزی به نام انسان قائل نیستید که از آن حرف می‌زنید. در منظومه فکری شما تنها رعیت، بنده، توده، رمه و گله وجود دارند و نه انسان. اصلاً می‌دانید این حرف زدن سوم شخصِ شما با آن لحنِ حق به جانب که نوعی تبختر و تفرعن در آن موج می‌زند، چقدر حالِ ما را بد می‌کند؟

اصلاً وقتی می‌گویید انسان، من یکی که دلم می‌خواهد از دایره انسانیت خارج بشوم. اگر انسان موجودی است که مثل شما فکر می‌کند، من یکی را اسب، خرگوش یا نهنگ در نظر بگیرید. لااقل از بلای جهل و شرارتِ آدمیزادی در امان می‌مانم.

 


دوستی برایم نوشته است: چرا این متن اینقدر عصبانی بود؟ همیشه خویشتن‌دارتر از این حرف‌ها بودی.

گفتم: شاید خویشتن‌داریِ همیشگی چیزی نیست که دیگر لازمش داشته باشیم. ما نیاز داریم عصبانیت‌مان را ابراز کنیم. ما لازم داریم به جای فروخوردن خشم، از آن حرف بزنیم تا حقیقت را گم نکنیم. لازم داریم بر فرهنگِ پنهان‌کاری درباره‌ی خشم و بد دانستن آن غلبه کنیم تا بتوانیم پاسخ سؤال‌هایمان را بیابیم. به ما آموزش داده‌اند که خشم بد است و آدم خوب، همیشه خویشتن‌دار است. اما این آموزه حتی در صورت‌های عرفانی‌اش قابل نقد است. فرهنگی که به آدم‌ها به واسطه‌ی نقش‌ها یا حرفه‌ای که دارند یا به هر دلیل دیگری اجازه‌ی ابراز خشم نمی‌دهد، از آدم‌ها موجوداتی مچاله و گم‌گشته می‌سازد که نمی‌توانند احساسات یا نیازهای خود را بفهمند و مطالبه‌گر باشند. ما باید یاد بگیریم خشممان را به کلام بیاوریم تا بتوانیم از خودمان و دیگران مراقبت کنیم.

اشتراک گذاری

نوشتهٔ قبلی
هنرِ رها کردن وهم ها
نوشته‌ی بعدی
زیستن در این‌جا و اکنون یعنی چه؟
list

آخرین مطالب

فیلم «Close»

نام فیلم: Close (نزدیک) (۲۰۲۲) فیلمی زیبا و عمیق از دوستی دو نوجوان. لئو و رمی سیزده ساله تعطیلات تابستانی طولانی را در صمیمیت معصومانه می‌گذرانند، اما در سال تحصیلی،…

فیلم «Dogville»

نام فیلم: Dogville فون‌تریه در این فیلم، رفتارهای تمامیت‌خواهانه‌ و منفعت‌طلبانه‌ی انسان را بی‌رحمانه کنکاش کرده و به تصویر می‌کشد. او به کاراکترهایش فرصت بی‌رحمی و قصاوت در حق دیگری…

فیلم «مُهر هفتم»

“مُهر هفتم” (The Seventh Seal)، اثری بی‌همتا از کارگردان معناگرای سوئدی، “اینگمار برگمان” است. فیلم در مورد یک شوالیه است که در کنار ساحلی به تنهایی مشغول بازی کردن شطرنج…

فیلم «کشتن مرغ مقلد»

نام فیلم: کشتن مرغ مقلد داستان: داستان در شهر کوچکی اتفاق می‎افتد، و از نگاه دختر یک وکیل سفیدپوست روایت می‌شود که دفاع از جوان سیاه‌پوستی را به عهده گرفته…

فیلم «Whiplash»

نام فیلم: Whiplash داستان: پسری در راه رسیدن به موفقیت در زمینه‌ی موسیقی (به‌عنوان یک درامر)، با استادی سخت‌گیر و خشن روبه‌رو می‌شود، که با فشار آوردن و ایجاد انگیزه‌ی…