از دست دادنِ خود برای فرار از تنهایی

بسیاری از ما تنهایی را با کمرنگ کردن مرزهای خودمان و آمیختن با دیگری از میان می‌بریم. بسیاری از ما از تنهایی وحشت داریم و تقریباً حاضریم هر کاری برای فرار از تنهایی بکنیم. تنهایی برایمان نه فقط به معنایِ نبودِ رابطه با دیگری که به معنای نشستنِ ناگزیر با خود نیز هست؛ خودی که با آن غریبه‌ایم، از سویه‌های تاریک و مبهمش می‌ترسیم و جرئت مواجه شدن با آن را نداریم. برای همین است که به دیگری می‌گوییم: «باش، به هر قیمتی. حتی به بهای اینکه من، پیشِ تو و با تو، خودم نباشم». ما، مرزهای خودمان را کمرنگ می‌کنیم، خواسته‌هایمان را نادیده می‌گیریم و مدام از دیگری می‌پرسیم: «تو بگو من چگونه باشم». می‌ترسیم اگر جورِ دیگری باشیم و جور دیگری عمل بکنیم (مثلاً چنانکه اشتیاق‌ها یا خشم‌های خودمان از ما می‌خواهند) او (یا آن‌ها) رهایمان کنند. امّا هرچیز بهایی دارد: تنها نمی‌شویم، امّا ملول و سردرگم می‌شویم. تنها نمی‌شویم امّا با خودمان غریبه ‌می‌شویم: چیزهایی را می‌خواهیم که نمی‌خواهیم و کارهایی را می‌کنیم که دلمان می‌خواهد نکنیم. و دست آخر اینکه تنها هم می‌شویم: ابتدا در رابطه با خودمان و بعد، زمانی که حل شدیم در دیگری، بودنِ ما برای او، معنا و ارزشش را از دست می‌دهد و باری می‌شویم روی دوشش. و چرا  زمین‌ نگذاردمان؟

ترس غیرطبیعی، میوه‌های بدی به بار می‌آورد؛ ترسِ از هر چیزی. ترس از تنهایی هم از این قاعده مستثنی نیست. کمی از تنهایی، شرطِ حفظ استقلال و هویت فردی است. برای آنکه خودمان باشیم، ناگزیریم مرزهایمان را به رسمیت بشناسیم و این ممکن است دیگرانی را آزرده کند. در نهایت امّا وقتی این درد را پذیرفتیم، در درون مرزهایمان، هنوز فرصتِ بودن با دیگری هست؛ دیگری‌ای که در او غرق نیستیم، امّا هست و رهایمان نمی‌کند. این  امّا کمی تحمّل ناکامی و پذیرشِ تنهایی می‌خواهد. همیشه وقتی زیاد از تنهایی می‌ترسیم باید از خودمان بپرسیم: چرا اینقدر می‌ترسم؟ و  آیا محکوم به این ترس هستم؟ پاسخِ این پرسش‌ها می‌توانند تا حدّی جلویِ از دست دادنِ خودمان برای فرار از تنهایی را بگیرند.

اشتراک گذاری

نوشتهٔ قبلی
تمرین بازسازیِ روایت
نوشته‌ی بعدی
نیروی ویرانگرِ مراقبت افراطی
list

آخرین مطالب

فیلم «Close»

نام فیلم: Close (نزدیک) (۲۰۲۲) فیلمی زیبا و عمیق از دوستی دو نوجوان. لئو و رمی سیزده ساله تعطیلات تابستانی طولانی را در صمیمیت معصومانه می‌گذرانند، اما در سال تحصیلی،…

فیلم «Dogville»

نام فیلم: Dogville فون‌تریه در این فیلم، رفتارهای تمامیت‌خواهانه‌ و منفعت‌طلبانه‌ی انسان را بی‌رحمانه کنکاش کرده و به تصویر می‌کشد. او به کاراکترهایش فرصت بی‌رحمی و قصاوت در حق دیگری…

فیلم «مُهر هفتم»

“مُهر هفتم” (The Seventh Seal)، اثری بی‌همتا از کارگردان معناگرای سوئدی، “اینگمار برگمان” است. فیلم در مورد یک شوالیه است که در کنار ساحلی به تنهایی مشغول بازی کردن شطرنج…

فیلم «کشتن مرغ مقلد»

نام فیلم: کشتن مرغ مقلد داستان: داستان در شهر کوچکی اتفاق می‎افتد، و از نگاه دختر یک وکیل سفیدپوست روایت می‌شود که دفاع از جوان سیاه‌پوستی را به عهده گرفته…

فیلم «Whiplash»

نام فیلم: Whiplash داستان: پسری در راه رسیدن به موفقیت در زمینه‌ی موسیقی (به‌عنوان یک درامر)، با استادی سخت‌گیر و خشن روبه‌رو می‌شود، که با فشار آوردن و ایجاد انگیزه‌ی…