دانشجویان ابزار سیاست نیستند، راوی بخشی از حقیقت‌اند

برچسب‌ها:  اوضاع ایران ، سیاست ، مسائل اجتماعی

امروز روز دانشجو است. اکنون نوزده سال از ورود من به دانشگاه می‌گذرد. در تمام این سال‌ها یا دانشجو بوده‌ام یا به دانشجویان درس داده‌ام. امروز اما بیش از هر زمان دیگری دوست داشتم دانشجوی کارشناسی باشم و شور و حال و اثرگذاریِ این روزهای دانشگاه را بی‌واسطه تجربه کنم.

دانشجویان کارشناسی، بدنه‌ی اصلی جنبش‌های دانشجویی را تشکیل می‌دهند و قصه‌ی آن‌ها تا حد زیادی با دانشجویان کارشناسی ارشد و و مخصوصاً دکتری متفاوت است. در این سال‌ها نسبتم با این دوره، تغییرات زیادی کرده است. وقتی خودم دانشجوی کارشناسی بودم، می‌گفتم ما درد جامعه را می‌فهمیم، با سیاست آشنا هستیم، سؤال داریم و حق داریم بپرسیم و اعتراض کنیم. بزرگ‌تر که شدم، کمی به درکِ خودم و سایرِ آدم‌ها در آن سن و سال تردید کردم. با خودم  می‌گفتم در این سن، درکِ آدم از سیاست آن‌قدر کم و هیجانی است که بیشتر ممکن است به ابزارِ این و آن تبدیل بشود و باید مراقب بود که این بچه‌ها در عینِ اعتراضات صنفی یا سیاسی برای خودشان هزینه‌های سنگین و برگشت‌ناپذیر درست نکنند. عملاً حسم این بود که باید به بچه‌های کارشناسی گفت: کمی تردید کنید، به بزرگترها اعتماد کنید و به دنبالِ اختراع دوباره چرخ نباشید.

این روزها اما نگاه میانه‌ای به دانشجویان کارشناسی پیدا کرده‌ام. همچنان فکر می‌کنم باید هوای دانشجویانِ این دوره را داشت و مراقب بود که دچار هزینه‌های سنگین نشوند. اما دیگر فکر نمی‌کنم رویکرد ما بزرگ‌ترها به سیاست، الزاماً درست‌تر از آن‌ها باشد. ما و آن‌ها درک‌ کم و بیش متفاوتی از سیاست داریم و این درک‌های متفاوت، ما را به کنش‌های متفاوتی هم سوق می‌دهند. جهانِ آن‌ها متفاوت است، سؤالاتشان متفاوت است، امکان عملشان متفاوت است و همه‌ی این تفاوت‌ها به آن‌ها امکان می‌دهد سهمِ متفاوتی از ما در سیاست و آینده این کشور داشته باشند؛ سهمی ضروری که دارند به خوبی از عهده‌اش بر می‌آیند. امروز فکر می‌کنم آن‌ها راوی بخش متفاوتی از حقیقتند. باید کنار آن‌ها بود، از آن‌ها و تجربه‌گریشان مراقبت کرد، باید همراهشان شد، به آن‌ها قوّت قلب داد، حرفشان را شنید، تحسینشان کرد و هر زمان که ممکن بود از جهان‌بینیِ آدم‌های پیش‌تر دانشجویِ اکنون در آستانه ۴۰ سالگی برایشان گفت.

اشتراک گذاری

نوشتهٔ قبلی
جنبشِ اجتماعی به‌مثابه‌ی امری پویا و پیش‌‌بینی‌ناپذیر
نوشته‌ی بعدی
اعتراض می‌کنم تا باشم
list

آخرین مطالب

فیلم «Close»

نام فیلم: Close (نزدیک) (۲۰۲۲) فیلمی زیبا و عمیق از دوستی دو نوجوان. لئو و رمی سیزده ساله تعطیلات تابستانی طولانی را در صمیمیت معصومانه می‌گذرانند، اما در سال تحصیلی،…

فیلم «Dogville»

نام فیلم: Dogville فون‌تریه در این فیلم، رفتارهای تمامیت‌خواهانه‌ و منفعت‌طلبانه‌ی انسان را بی‌رحمانه کنکاش کرده و به تصویر می‌کشد. او به کاراکترهایش فرصت بی‌رحمی و قصاوت در حق دیگری…

فیلم «مُهر هفتم»

“مُهر هفتم” (The Seventh Seal)، اثری بی‌همتا از کارگردان معناگرای سوئدی، “اینگمار برگمان” است. فیلم در مورد یک شوالیه است که در کنار ساحلی به تنهایی مشغول بازی کردن شطرنج…

فیلم «کشتن مرغ مقلد»

نام فیلم: کشتن مرغ مقلد داستان: داستان در شهر کوچکی اتفاق می‎افتد، و از نگاه دختر یک وکیل سفیدپوست روایت می‌شود که دفاع از جوان سیاه‌پوستی را به عهده گرفته…

فیلم «Whiplash»

نام فیلم: Whiplash داستان: پسری در راه رسیدن به موفقیت در زمینه‌ی موسیقی (به‌عنوان یک درامر)، با استادی سخت‌گیر و خشن روبه‌رو می‌شود، که با فشار آوردن و ایجاد انگیزه‌ی…