تمنّای یکپارچگی

این تمّنا را بسیاری از ما داریم؛ اینکه دلمان می‌خواهد درونمان خالی از تعارض و کشمکش باشد، بخش‌های مختلف وجودمان هر کدام راه خودشان را نروند و درونمان از کوره‌راه‌های ناشناخته و راهزنانِ بی پروای عاطفه و احساس خالی باشد. اغلبِ ما در آرزوی چنین یکپارچگی درونی‌ای هستیم تا از آشوب و سرگشتگی رهایی یابیم و در صلحی پایدار، توش و توانمان را صرفِ کامیابی و بهروزی کنیم. کم نیستند نظریه پردازانی که بیماری روانی را بر اساس همین دوری از یکپارچگی درونی تعریف کرده‌اند؛ هرقدر تعارضات درونِ فرد بیشتر، درونش آشفته‌تر و زندگی‌اش پرآسیب‌تر. هدف بسیاری از روان‌درمانی‌ها هم دوباره به هم پیوستن و کامل‌کردنِ اجزای خود است (روان‌درمانی اگزیستانسیال، اروین یالوم، ترجمه سپیده حبیب، نشر نی، ص ۲۹۳).

امّا  آیا می‌توان به چنین یکپارچگی و صلحی رسید و آیا می‌توان یکسره بیمار و ناآرام نبود؟ به نظر می‌رسد این آرمان زیاده از حد دست‌نیافتنی است و تمنّایی است شبیه میل انسان به جاودانگی. مگر جهانِ بیرون، انتخاب‌های گذشته و محدودیت‌های روانیِ ما چنین امکانی را به ما می‌دهند؟ کیست که زیر فشارِ خواسته‌های جهانِ بیرون، دست از خود و خواسته‌هایش نکشیده باشد، کدام یک از ما تنگناهایی را در نتیجه انتخاب‌های گذشته به اکنونِ زندگی‌هایمان نیاورده‌ایم و چه کسی را می‌توان پیدا کرد که والدین و مراقبینش زخم‌ها و آشفتگی‌هایی را برایش به یادگار نگذاشته باشند؟

با این همه امّا اگر یکپارچگی سودایی بیش نیست، یکپارچگی بیشتر و تعارضِ کمتر در توانِ ما آدم‌ها هست. امّا چگونه می‌توان یکپارچه‌تر بود؟ چنین امکانی در گرو مواجهه با خودفریبی‌ها، روبرو شدن با دروغ‌هایمان و شجاعت و تواناییِ دست‌کشیدن از آن‌ها است. با این همه پی‌بردن به دروغ‌هایمان و دست‌کشیدن از آن‌ها کارِ دشواری است. این دروغ‌ها خودِ ما هستیم، این دروغ‌ها ما را به دیگران وصل می‌کنند و پناه و مایه امنیت ما هستند. امّا چاره ای نیست، دیر یا زود باید انتخابی کرد: استمرار این امنیتِ همراه با آشفتگی یا آرام‌تر شدن و رسیدن به یکپارچگی بیشتر. این انتخابی است که بسیاری از ما به تناسبِ رشد روانی و امکانات وجودیمان، دیر یا زود در بزرگسالی با آن روبرو می‌شویم.

اشتراک گذاری

نوشتهٔ قبلی
سوگوارِ واقعیتِ روزمرّه
نوشته‌ی بعدی
پناهِ امنِ خدا/دیگری
list

آخرین مطالب

فیلم «Close»

نام فیلم: Close (نزدیک) (۲۰۲۲) فیلمی زیبا و عمیق از دوستی دو نوجوان. لئو و رمی سیزده ساله تعطیلات تابستانی طولانی را در صمیمیت معصومانه می‌گذرانند، اما در سال تحصیلی،…

فیلم «Dogville»

نام فیلم: Dogville فون‌تریه در این فیلم، رفتارهای تمامیت‌خواهانه‌ و منفعت‌طلبانه‌ی انسان را بی‌رحمانه کنکاش کرده و به تصویر می‌کشد. او به کاراکترهایش فرصت بی‌رحمی و قصاوت در حق دیگری…

فیلم «مُهر هفتم»

“مُهر هفتم” (The Seventh Seal)، اثری بی‌همتا از کارگردان معناگرای سوئدی، “اینگمار برگمان” است. فیلم در مورد یک شوالیه است که در کنار ساحلی به تنهایی مشغول بازی کردن شطرنج…

فیلم «کشتن مرغ مقلد»

نام فیلم: کشتن مرغ مقلد داستان: داستان در شهر کوچکی اتفاق می‎افتد، و از نگاه دختر یک وکیل سفیدپوست روایت می‌شود که دفاع از جوان سیاه‌پوستی را به عهده گرفته…

فیلم «Whiplash»

نام فیلم: Whiplash داستان: پسری در راه رسیدن به موفقیت در زمینه‌ی موسیقی (به‌عنوان یک درامر)، با استادی سخت‌گیر و خشن روبه‌رو می‌شود، که با فشار آوردن و ایجاد انگیزه‌ی…