بی‌خاطره و بی‌دوست، از دست می‌رویم

خاطره‌ها چیزهای عجیبی هستند. خاطره‌ها ما هستیم؛ مایی که نه لحظه حالیم و نه آینده. ما گذشته‌ایم و خاطره. به خودتان نگاه کنید. چطور می‌شود گفت آینده بخشی از من و شماست؟ چطور می‌توانیم در تعریف خودمان از آینده صحبت کنیم؟ ما لحظه حال هم نیستیم. اصلاً لحظه حالی وجود ندارد. هرچه هست، گذشته است و آینده. لحظه حال، قرارداد ما در مورد نقطه اتصال گذشته و آینده است و این نقطه اتصال، هر آن، تبدیل به گذشته ای می‌شود و خاطره‌ای در ذهن ما و دیگران به جا می‌گذارد. ما همان خاطرات هستیم. برای همین است که مدام مرورشان می‌کنیم. ما از طریق این مرور کردن‌ها، یکپارچه می‌شویم و به درکی از خودمان می‌رسیم.

به یک روز خودتان نگاه کنید؛ به حجمِ عظیم خاطره‌هایی که در یک روز بی‌هوا به ذهنتان می‌آید. ما خودمان را حفظ می‌کنیم با این مرور کردن‌ها، همانطور که با مرور کردن خاطرات دیگران، از گم شدن و نابودی آن‌ها جلوگیری می‌کنیم.  به تعبیر دیگر، ما به کمک حافظه‌هایمان و از طریق خاطراتمان در زمان باقی می‌مانیم.  و چه سخت است از دست دادنِ خاطرات و چه دلنشین است مشارکت دیگری در آن‌ها. در اوّلی، پاره‌ای از ما محو می‌شود و در دومی، بخشی از ما قوام می‌یابد. ما برای بودن به حافظه‌ای خوب و رابطه‌هایی پایدار و قدیمی نیاز داریم. این‌ها پشتوانه‌های ما برای بودن‌اند. ما به تجاربی نیاز داریم که خاطره‌هایی ماندگار در ذهن‌هایمان به جا بگذارند. روزمرّگی و تکرار، به ندرت خاطره متمایزی می‌سازند. شاید برای همین است که از روزمرّگی فرار می‌کنیم. روزمرّگی در این حالت یعنی از میان رفتنِ تدریجی خود. همچنین به خاطراتِ خوبی نیاز داریم که ما را به مرور کردنِ دوباره و چندباره فرا بخوانند. بی خاطره، با خاطره‌های تلخ، بی حافظه و بی دوست، ما که همه گذشته و خاطره ایم، از دست می‌رویم.

اشتراک گذاری

نوشتهٔ قبلی
بحران و فرصت‌های تازه
نوشته‌ی بعدی
اندوهِ کشدارِ نامش آدمی
list

آخرین مطالب

فیلم «Close»

نام فیلم: Close (نزدیک) (۲۰۲۲) فیلمی زیبا و عمیق از دوستی دو نوجوان. لئو و رمی سیزده ساله تعطیلات تابستانی طولانی را در صمیمیت معصومانه می‌گذرانند، اما در سال تحصیلی،…

فیلم «Dogville»

نام فیلم: Dogville فون‌تریه در این فیلم، رفتارهای تمامیت‌خواهانه‌ و منفعت‌طلبانه‌ی انسان را بی‌رحمانه کنکاش کرده و به تصویر می‌کشد. او به کاراکترهایش فرصت بی‌رحمی و قصاوت در حق دیگری…

فیلم «مُهر هفتم»

“مُهر هفتم” (The Seventh Seal)، اثری بی‌همتا از کارگردان معناگرای سوئدی، “اینگمار برگمان” است. فیلم در مورد یک شوالیه است که در کنار ساحلی به تنهایی مشغول بازی کردن شطرنج…

فیلم «کشتن مرغ مقلد»

نام فیلم: کشتن مرغ مقلد داستان: داستان در شهر کوچکی اتفاق می‎افتد، و از نگاه دختر یک وکیل سفیدپوست روایت می‌شود که دفاع از جوان سیاه‌پوستی را به عهده گرفته…

فیلم «Whiplash»

نام فیلم: Whiplash داستان: پسری در راه رسیدن به موفقیت در زمینه‌ی موسیقی (به‌عنوان یک درامر)، با استادی سخت‌گیر و خشن روبه‌رو می‌شود، که با فشار آوردن و ایجاد انگیزه‌ی…